Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η Αίγυπτος της μεγάλης φτώχειας και του αναλφαβητισμού



Με ανοικτά μέτωπα τρέχει η Αίγυπτος και στον οικονομικό τομέα. Παραμονές Χριστουγέννων η κυβέρνηση της χώρας έσπευσε να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 3,4 δισ. δολαρίων.
Με βάση το σχέδιο, συνολικά 5,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να δανειστούν από το τραπεζικό σύστημα με εγγύηση τους μισθούς τους. Στόχος είναι να ξοδέψουν τα δάνεια σε καταναλωτικά προϊόντα και να δώσουν έτσι ώθηση στην εγχώρια οικονομία. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτόν επιπλέον ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%-0,75%..

Δεν είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που λαμβάνει η Αίγυπτος για την τόνωση της οικονομίας της. Από τα τέλη του 2008 -λίγο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης- ως τα τέλη του 2009 ανακοινώθηκαν τρία πακέτα συνολικού ύψους 6,3 δις δολαρίων, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσα από αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν πραγματικά.
Λίγο νωρίτερα, την τριετία 2005-2008, η οικονομία της Αιγύπτου «έτρεχε» με ρυθμό 7%. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που εφήρμοσε η κυβέρνηση Μουμπάρακ από το 2004.
Με τη ραγδαία άνοδο των διεθνών τιμών των τροφίμων και των εμπορευμάτων στα μέσα του 2008 και το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης λίγους μήνες αργότερα, τόσο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όσο και οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης ανακόπηκαν.
Προσανατολισμένοι στο εξωτερικό τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση και ο τουρισμός, συρρικνώθηκαν, ενώ τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ υποχώρησαν δραματικά. Αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη στα οικονομικά έτη 2008-9 και 2009-10 να επιβραδυνθεί σε 4,7% και 5,1% αντίστοιχα. Στο τρέχον οικονομικό έτος, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, προβλέπεται ότι θα είναι 6%. Ακούγεται υψηλό αλλά δεν είναι. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι το μίνιμουμ για την απορρόφηση των νεοεισερχομένων κάθε χρόνο στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Αλλωστε, παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και το άνοιγμα προς την οικονομία της αγοράς, η Αίγυπτος δεν κατάφερε να περιορίσει την οικονομική εξαθλίωση. Το 40% του πληθυσμού της ζει σήμερα στη φτώχεια, το 30% είναι αναλφάβητοι, ενώ το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχίζει να μεγαλώνει. Ο πληθωρισμός χτυπάει διψήφια νούμερα (22%) και η ανεργία, που επισήμως ανέρχεται στο 10% στην πραγματικότητα ξεπερνάει το 25%. Φυσικό επόμενο είναι η οικονομική εξαθλίωση να τροφοδοτεί τις θρησκευτικές εντάσεις και τον θυμό προς την οικονομική ελίτ, μέρος της οποίας προέρχεται από τη μειονότητα των κοπτών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9 – 1 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου